Skauting a koronavirus

„Skauting za časů koronaviru“ – tak by se mohl jmenovat pomyslný dokument, který by pojednával o naší činnosti během této celosvětové epidemie. Nutno ale podotknout, že nejhorším dopadem této nemoci nebylo pozastavení činnosti Junáka. 

Jednou z nejdůležitějších vlastností vedoucích byla v této době schopnost přizpůsobit se. A tak mnoho českých skautských oddílů muselo vyzkoušet něco, co zatím v historii nemělo obdoby. A tím byly schůzky pomocí video-hovorů. Ani náš oddíl nezůstal pozadu a skutečně jsme také několik takových schůzek se skauty uskutečnili. Tradičně byl nějaký čas věnovaný podívání, kdy jsme mohli zjistit, jak tuto izolaci ostatní snášejí, co dělají a jak například studují. A po této konverzaci byl čas na nějakou hru. Internetový svět je totiž nevyčerpatelným místem her. Naši roveři brzy kouzlu online světa také propadli a i ti několikrát týdně pořádali takovéto video-schůzky a hráli mnoho akčních týmových her. 

Dalším fenoménem tohoto roku se staly online rady. Ani letos totiž nebyl čas zahálet. Bylo potřeba například připravit kvalitní tábor, který nám toto období vynahradí. A tak se i náš přípravný tým scházel asi jednou měsíčně a připravoval bohatý program na letošní tábor. A pravdou je, že ten se letos obzvláště vydařil. 

Zlé časy je potřeba ve zdraví přečkat. Všichni se již jistě těšíme, až se znovu otevřou dveře kluboven a vedoucí budou moci opět zadávat úkoly mladším bratrům a sestrám. 


Milan Bauer 16. 11. 2020